27-07-2012

kankerwerende eigenschappen



Thee
Groene Japanse thee In tegenstelling tot zwarte thee bevat groene thee grote hoeveelheden catechinen, stoffen die allerlei kankerwerende eigenschappen hebben. Om zo veel mogelijk baat te hebben van de kankerwerende stoffen is de groene thee uit Japan beter dan die uit China.
Laat de thee 8 tot 10 minuten trekken, zodat de stoffen goed aan het theewater worden afgestaan. Drink altijd vers gezette thee (dus niet uit een thermoskanfles) en spreid de drie kopjes over de dag.
Groene thee bevat diverse catechinen (flavonolen), waaronder EGCG (epigallocathechinegallaat), de stof met de grootste kankerremmende eigenschappen. De hoogste gehalte aan EGCG zijn de groene thee soorten uit Japan namelijk; sencha-uchiyama en Gyokuro.

Soja (isoflavonen), miso, tofu De kankerremmende stoffen in soja, de isoflavonen, hebben een chemische structuur die lijkt op die van de geslachtshormonen en kunnen effect hebben bij de ontwikkeling van kanker die wordt veroorzaakt door een te grote hoeveelheid van die hormonen. Isoflavonen zoals genisteine hebben het vermogen de reactie van de hormonen af te zwakken, zodat hun stimulerende werking op de celgroei van de betrokken weefsels teniet wordt gedaan. Het geheim van de kankerremmende effecten van soja schuilt in het gebruik van gewone voedingsproducten zoals sojabonen.

Fruit
Vooral frambozen, aardbeien, cranberry’s (vosbessen) en blauwe bessen. Klein fruit vormt een belangrijke bron van kankerremmende polyfenolen: ellaginezuur, anthocyanidinen en proanthocyanidinen. Cranberry’s kunnen beter in de gedroogde vorm worden gegeten.
Frambozen en bramen 22 mg Ellaginezuur per 150 gram
Aardbeien 9 mg Ellaginezuur per 150 gram
Cranberry’s 1,8 mg Ellaginezuur per 150 gram

Ellaginezuur heeft veel positieve eigenschappen, maar de meest recente ontdekking is dat het een sterke remmer is van twee eiwitten die van wezenlijk belang zijn bij het ontwikkelen van bloedvaten bij tumoren (VEGF en PDGF).
Anthocyanidinen zijn niet alleen antioxidanten, ze kunnen de celgroei stoppen en remmen de angiogenese. Anthocyanidinen (delfinidine) in de blauw bes remmen de activiteit van de receptor van VEGF.

Proanthocyanidinen (mg/100 gram):
Cranberry 418
Wilde blauwe bes 329
Aardbei 145
Appel met schil (red delicious) 128
Druif 81
Framboos 30

Tomaat (Lycopeen)
Het pigment lycopeen, dat de tomaten hun rode kleur geeft, is het belangrijkste bestanddeel dat zorgt voor de kankerremmende werking van tomaten. De kankerremmende werking van lycopeen is pas optimaal nadat de tomaten in het juiste vet gestoofd zijn, bijvoorbeeld sausen op basis van tomatenpuree. (29,3 mg per 100 gram Lycopeen). 

Citrusvruchten
Citrusvruchten zijn sinaasappel, grapefruit, citroen en mandarijn. Citrusvruchten spelen een essentiƫle rol bij de kankerpreventie, vanwege hun vermogen om niet alleen rechtstreeks in te werken op de kankercellen, maar ook de kankerremmende werking (ongeveer 60 verschillende polyfenolen, terpenen) van andere fytochemische stoffen in de voeding te versterken.

Bron:natuurdietisten.nl

(Er is nog meer te vinden op internet over voeding en kanker,maar dit zijn voor ons de meest normale en haalbare ivm met moeilijke eters)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten