27-08-2012

Crashgevaar: Aantal Nederlanders dat hypotheek niet meer kan betalen stijgt enorm

Woningverkoop stort in: In juli 54% minder huizen verkocht dan in juni - ING: Kwart huizenbezitters zit eind 2013 met te hoge hypotheek




Deze statistiek van de ING spreek voor zich: de huizenmarkt gaat in ieder geval tot en met eind volgend jaar verder onderuit.


In Nederland groeit de angst voor een crash op de huizenmarkt, die de afgelopen jaren toch al een gestage daling laat zien. Verschillende banken maken melding van een dramatisch gestegen aantal mensen dat hun hypotheek niet meer kan betalen. Eén van deze banken is het door de staat geredde SNS Reaal, waar in het eerste halfjaar het aantal wanbetalingen met maar liefst 38% steeg, zodat nu 43% van alle vastgoedkredieten getroffen zijn. Als deze ontwikkeling niet snel wordt gestopt dan kan de bank zijn € 700 miljoen euro bailout van de Nederlandse staat niet meer terugbetalen.


Omdat de economische conjunctuur in Nederland zich nog steeds negatief ontwikkeld kan het dreigende tekort van € 700 miljoen alleen met nieuwe schulden worden opgevuld. SNS Reaal waarschuwt reeds dat ze in de nabij toekomst geen verbetering van de situatie verwachten.
ING: Kwart huishoudens met te hoge hypotheek
Ook de ING Groep noteerde in het afgelopen kwartaal een verdubbeling van de verliezen op hypotheken. De bank verwacht een verdere prijsdaling van 10%, waardoor 800.000 huishoudens eind 2013 een hypotheek boven de marktwaarde van hun huis zullen hebben, ongeveer een kwart van het totaal
De algemene verwachting is dan ook dat net als in Amerika het aantal gedwongen executieverkopen zal gaan stijgen, een ontwikkeling die nog maar enkele jaren geleden, toen de huizenmarkt op zijn top was, voor onmogelijk werd gehouden. Afgelopen maand steeg het aantal executieveilingen al fors naar bijna 260.
Aantal verkochte woningen ingestort
Bovendien daalt het aantal verkochte woningen gestaag. In juli was zelfs sprake van een letterlijke instorting. Toen werden er namelijk nog geen 7500 woningen verkocht, een daling van bijna 30% ten opzichte van vorig jaar en een daling van 54% ten opzichte van juni 2012, toen juist een zeldzame piek werd genoteerd. De plotselinge piek en daarop volgende enorme daling zou veroorzaakt zijn door de angst voor de -overigens geschrapte- de verhoging van de overdrachtsbelasting op 1 juli.
 
 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten