24-11-2011

gesprek met de neurochirurg

Vrijdag 16 september, Vandaag gesprek gehad over de operatie.Het gaat toch echt gebeuren.De datum staat gepland voor 26 september.Nu naar huis en dan de vrijdag ervoor terug naar mch voor een laatste mri,krijg je plakkertjes op je hoofd.Dan nog even naar huis en dan zondag weer terug.De arts vertelde dat hij verwacht dat het gaat om een glioom graad 2 en ze gaan proberen zoveel mogelijk te verwijderen.We wisten al dat het om een grote tumor ging maar schrokken wel toen we hoorden dat het ongeveer 5x6 cm is.

Een astrocyt is een stervormige, vertakte gliacel in het centraal zenuwstelsel (CZS) met lange of korte uitlopers. Het zijn steuncellen in de zenuwbaan die liggen tussen een bloedvat en een zenuwcel (neuron).

astrocyten

Oligodendrocytiet

Astrocyten in een celkweekAstrocyten hebben vele functies, ze verwijderen sommige neurotransmitters (GABA, ATP en glutamaat), regelen de ionenconcentratie en spelen een rol bij de ontwikkeling van het CZS door vorming van geleidende uitlopers waarlangs neuronen kunnen groeien. Bij muizen wordt bijvoorbeeld geen corpus callosum gevormd als er geen astrocyten ter plekke aanwezig zijn. De astrocyten stimuleren ook het herstel van neuronen bij eventuele beschadiging en hebben ook een ontgiftende functie. Mogelijk spelen de astrocyten een belangrijke rol bij het ontstaan van epilepsie en Parkinson.
Astrocyten vormen een gesloten kring rond de bloedvaten in de hersenen, de zg. gliale schede.
Astrocytoom
Een astrocytoom is een hersentumor die is ontstaan uit astrocyten, stervormige cellen die als het ware het dragend weefsel van de hersenen vormen. Astrocytomen zijn kwaadaardige tumoren.
Gliomen zijn de meest voorkomende primaire hersentumoren. Het merendeel van de gliomen zijn astrocytomen. Een klein deel van de gliomen bestaat uit oligodendrogliomen en ependymomen. Astrocytomen kunnen worden ingedeeld in:
  • laaggradig astrocytoom
  • anaplastisch astrocytoom
  • glioblastoom
  • Laaggradig astrocytoo
  • laaggradig astrocytoom graad 2


  • Symptomen:
    • Epileptische aanvallen (insulten) zijn meestal het eerste symptoom;
    • Gedragsverandering en stemmingsstoornissen;
    • Zwakte of verlamming in een lichaamshelft';
    • Hoofdpijn.
    Diagnose
    Het laaggradig astrocytoom is een langzaam groeiende tumor, meestal bij volwassenen tussen de 20 en 50 jaar. Op een MRI gaat het meestal om een vaag begrensde tumor. Onderzoek van het weefsel is nodig om de diagnose te bevestigen.

    Behandeling
    De noodzaak tot behandeling hangt sterk af van de ernst van de klachten, de grootte van de tumor en de lokalisatie van de tumor in de hersenen. Het verwijderen (resectie) van de tumor kan de klachten verbeteren, maar het is zelden mogelijk om de tumor volledig te verwijderen. Het is niet duidelijk of aanvullende bestraling in een vroege fase gewenst is, of dat gewacht kan worden totdat de klachten weer toenemen. De rol van chemotherapie is momenteel nog in onderzoek. Een laaggradig glioom (graad 2) kan zich mettertijd ontwikkelen tot een meer kwaadaardig glioom (graad 3/ 4).
    Bron :Medirecord.eu
  •  

    Het vooruitzicht van de patiënt met een glioom hangt in het algemeen samen met de situatie van de patiënt (leeftijd, mate van handicap, tumorsoort) en met de behandeling van de tumor. De gemiddelde overleving van een patiënt met een laaggradig glioom varieert van 5 tot ruim 15 jaar. Bij het hoog­gradig glioom ligt deze tussen circa ruim 1 jaar voor het glioblastoom en 3 jaar voor het anaplas­tische astrocytoom. Patiënten met een oligo­dendroglioom of een oligo-astrocytoom (mengglioom) hebben in het algemeen een betere prognose dan patiënten met een astrocytoom.bron :Hersentumor.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten